Pazartesi, Temmuz 8, 2024
spot_imgspot_imgspot_img
Ana SayfaMakalelerBilgi BankasıŞap hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

Şap hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

Şap hastalığı, geviş getiren hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonoz karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı çok yüksektir. Bulaşma hızı yüksek olduğundan kısa sürede tüm sürüye bulaşabilir. Acil olarak hasta hayvanlar karantinaya alınmayı ve sağlıklı hayvanlara mutlaka aşılama yapılması gerekmektedir.

Kayıtlı vaka olamamasına karşın insanlara da bulaşabilir.

Hayvanların dil, ağız meme ve tırnak aralarında yaralara neden olur. Ağız ve dilde oluşan yaralar yüzünden hayvanlar yem yerken acı çekerler ve yem yememeyi tercih ederler. Yem yemeyen hayvanlar hem kilo kaybına uğrarlar hem de açlıktan ölebilirler.

Şap hastalığına bulaşmış hayvanların Tarım İl Müdürlüklerine ihbarı mecburdur. İhbarda bulunulmaması durumunda cezai yaptırımlar bulunmaktadır.

Şap hastalığı şüphesi duyulması durumunda acilen veteriner hekim çağırılmalı ve bilgi alınmadır. Yemek sodası veya sirke ile hayvanların hastalık belirtisi olan yerlerini temizlemek faydalı olacaktır.

Şap hastalığı sırasında ağızda ve dilde oluşan yarlar nedeni ile hayvanlar yem yemekte zorlanırlar bu yüzden bu dönemde yumuşak yemler tercih edilmelidir. Pancar küspesi bu dönemin en faydalı yemi olarak öne çıkmaktadır. Sap saman ve otlar bir gün önceden ıslatılarak verilirse hayvanlar yemden uzaklaşmayacaktır.

ŞAP HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Şap hastalığının ilk belirtileri ateş, yem yememe (iştahsızlık), ve verimde azalma söylenebilir. İlk 24 saat içinde salya akması ve dilde yaralar oluşmaya başlar. Yaklaşık 14 günde şap hastalığı atlatılırken yavru hayvanlara daha ölümcül olmaktadır. Aynı ortamda beslenen hayvanların yemlikleri sulukları acilen dezenfekte edilerek karantina kuralları uygulanmalıdır.

İlgili Haberler

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_img

Popüler Haberler

Sponsorlu içerik

Son Yorumlar