Pazartesi, Temmuz 8, 2024
spot_imgspot_imgspot_img
Ana SayfaMakalelerBilgi BankasıKapalı Sistem Koyunculuk Nedir? Karlı mıdır?

Kapalı Sistem Koyunculuk Nedir? Karlı mıdır?

Kapalı sistem koyunculuk hayvanların belirli alan içerisinde bakım ve beslenmesinin yapılmasıdır. Tam kapalı alan çiftlikler veya kısmi yapay mera kullanılarak koyunların hiç meraya çıkmaması ve hazır yemler le beslenmesidir.

Kapalı sistem koyunculuk son dönemde fazlaca gündeme gelmiş ve birçok kişi bu konuya merak salmıştır.

Kapalı koyunculuk karlımı?

Buraya aslında koyunculuğun neden yapıldığına bakarak başlamak doğru olacaktır.

Koyunculuk damızlık koyun yetiştiriciliği, süt üretimi ve kasaplık kuzu yetiştiriciliği diye 3 ayrı dalda yapılmaktadır. Konuyu da buna göre ele almak doğru olacaktır.

Kapalı koyunculuk damızlık hayvan yetiştiriciliği özel ırklar ile yapılır ve buna bağlı yüksek fiyatlarla damızlık hayvan satışı yapılırsa karlılığı olacaktır. Girdi maliyetleri yüksek olsa bile satış fiyatları bunu karşılayacaktır. burada önemli olan yetiştirilen hayvanların beklenen fiyattan beklenen zamanda satılmasıdır. Yetiştirilen damızlık hayvanlar eğer zamanında satılmaz ise yem yemeğe ve masraf etmeye devam edeceğinden işletmeyi zarara uğratabilirler.

Süt koyunu beslemek ve hatta bu sütü değerlendirmek gerçekten güzel olacaktır. Yüksek süt verimine sahip ırklar ile kapalı hayvancılık yapılırsa süt geliri genel masrafları karşılasa kazanılan 1 kuzu işletmeye kar olarak kalacaktır. Bu şekilde yapılan hayvancılığa en iyi koyunculuk sistemi diyebiliriz.

Kapalı sistem koyunculukta kasaplık et üretimi olarak bakarsak ülkemizde zor görünen bir koyunculuk şekli olduğunu anlarız. 365 gün beslenen bir koyunun yılda yapabileceği kuzu miktarı bellidir. Her koyun ikiz doğum yapsa bile koyun ve kuzu masraflarından pek kar bırakacağı söylenemez. Her geçen gün artan girdi maliyetleri aynı şekilde kuzu satış fiyatlarına yansımamakta. Bu durum da hem kuzunun hemde koyunun yem masraflarının artması ama et fiyatının aynı hızla artmaması anlamına geliyor. İşletmede yetiştirilen bir kuzunun 2 çuval yem ve bir balya yonca yediğini hesaplarsak belli dönemlerde 1 kuzu satış fiyatına bile denk geldiğini görebiliyoruz. 2 yılda 3 kuzulama ve yüksek ikizlikle belli oranda para kazandırma ihtimali olsa da bu biraz şans işi diyebiliriz.

Bu yazı ilginizi çekti ise koyunculukla ilgili tavsiyelerimi de okumanızı tavsiye ederim.

İlgili Haberler

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_img

Popüler Haberler

Sponsorlu içerik

Son Yorumlar