Pazartesi, Temmuz 8, 2024
spot_imgspot_imgspot_img
Ana SayfaMakalelerBilgi BankasıKoyun Ağılı Nasıl Olmalı?

Koyun Ağılı Nasıl Olmalı?

Koyun sahibi olmak istiyor yada koyunlarınıza yeni bir ağıl yapmak istiyorsunuz. Peki ideal koyun ağılı nasıl olmalı?

Konuya bizim ne istediğimizden önce burada yaşayacak koyunların ne istediğine dikkat ederek başlamak daha iyi olacaktır.

Koyunlar yaşam alanlarında bizim hangi inşaat malzemesi ile ağıl yaptığımız ile ilgilenmezler. Koyunlardan yüksek verim alabilmek için bir iki beklentilerini karşılamak yeterli olacaktır.

Koyun yemlikleri nasıl olmalı?

Koyunlar sürü hayvanı olduğu için her şeyi birlikte yapmayı severler. O yüzden yem yerken tüm hayvanlar aynı anda yemliğe gelir. Hayvan başına en az 30 cm hesap yapılarak yan yana veya karşılıklı olarak yem yiyebilecekleri yer olmalıdır. Dar aralı yerlerde koyunlar sıkışacaklardır. Ağır gebe dediğimiz doğuma yakın dönemde yem yemek isteyen koyunlar da bu sıkışıklıktan kaynaklı kuzu atmaları meydana gelebilir.

Yani kısaca 10 koyun için 300 cm bir yemliğe ihtiyaç vardır. Sizde koyun sayınıza göre kendi yemlik hesabınızı yapabilirsiniz.

Koyun sulukları nasıl olmalı?

Yemden dönen veya meradan dönen koyunlar yine yemde olduğu gibi suya da birlikte giderler. Yem için anlatmış olduğumuz konu aslında su içinde geçerlidir. Koyunlar kirli suyu sevmezler bu yüzden sürekli önlerinde temiz su bulundurmak önemlidir.

Suzuz kalan bir koyun yem yemeyecektir. Sürü halinde yaşayan bu hayvanlar biraz bu konuda nazlılar. Hazır suluk kullanıyor isek en az 10 hayvan başı bir suluk gelecek şekilde hesap yapmamız gerekmektedir.

İdeal koyun ağılı nasıl olmalı?

Ve gelelim inşaat kısmına. Duvarlar nasıl olmalı? Çatı nasıl olmalı? Zemin nasıl olmalı?

Şundan emin olabilirsiniz ki koyunlar hangi malzemeyi kullandığınız ile hiç ilgilenmezler. Kullanılan tüm malzeme aslında bizim kolaylığımız içindir.

Koyunların aslında en büyük şartları zemindedir. Zemin her zaman temiz ve kuru olmalıdır. Hem gezinme alanları hemde yatma yerleri genelde aynı olduğundan zemin çok önemlidir.

Sürekli ıslak zeminde gezen hayvanlar ayak hastalıklarına yakalanacaklar ve topallık olacaktır. Ayağında acı hisseden bir hayvan ne yeme gitmek isteyecek nede merada gezmek isteyecektir. Bu da büyük verim kaybına sebep olmaktadır. Koyunlar için aslında alanın kaç metre kare olduğu çok önemli değildir. Ama altını kuru tutabilmemiz için en az 1 koyuna 1,5m2 yer ayarlamamız gerekmektedir. ancak bu hava şartlarıyla yanı kuruma süresiyle doğrudan ilişkilidir.

Dar alanlarda ki ıslak zeminde yatan koyunlar zamanla zemindeki kötü kokuyu yapağılarına sindirecek ve devamında ise bu koku etlerine geçecektir. Bu koku satmak istediğimiz eti doğrudan etkileyecektir. Hem yapağısı gübre içinde hemde pis kokan koyunları hiç birimiz istemeyiz. Bu yüzden elimizden geldiğince geniş yer yapmak avantajımıza olacaktır.

Gelelim duvarlara; koyunlara en çok zarar veren şey rüzgar(cereyan)dır. Tuğla, beton veya branda koyunlar için hiç fark etmez. Onların tek beklentisi rüzgar almamasıdır. İstediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz. Makul olan bölgedeki en ucuz ve en çabuk ulaşılabilen malzeme olmasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken koyunların kaşınma ihtiyacına dayanıklı malzeme olmasıdır. Kaşınmak için sürtünen bir koyunun malzemeyi yırtması veya yıkması istemeyeceğimiz bir durumdur.

koyun ağıllarında çatı ile koyunların bir beklentisi yoktur. Bir ağaç gölgesi bile onlara yeterlidir. Yaz aylarında güneşin direk vurması tabi ki onları da rahatsız eder.

Unutmayın koyunlar üşümezler.

Çatıdaki ana amaç gölgelik yapması ve zeminin yağan yağışlardan ıslanmamasıdır. Yağış alan bir ağılın kuruma süresi oldukça uzun olacağından daha önce bahsettiğimiz olumsuz durumlar ortaya çıkacaktır.

Kısaca bir kaç noktaya dikkat ederek yapacağımız en ucuz ağıl bizim için en faydalı ağıl olacaktır.

İlgili Haberler

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_img

Popüler Haberler

Sponsorlu içerik

Son Yorumlar