Pazartesi, Temmuz 8, 2024
spot_imgspot_imgspot_img
Ana SayfaDünya'danSığır eti ve dana eti ihracatı azaldı, Türkiye'ye daha fazla sığır eti

Sığır eti ve dana eti ihracatı azaldı, Türkiye’ye daha fazla sığır eti

2023’ün ilk çeyreğinde dana eti üretimi yüzde 3,7 azaldı. Avrupa Birliği uzmanlarının yaptığı analize göre, Türkiye’ye yapılan canlı ihracatta yüzde 5’lik artış olmasına rağmen, toplam sığır ve dana eti ihracatı bu yıl yüzde 5 düşecek.

2022’de AB’de sığır eti ve dana eti üretimi yüzde 2,6 düşecek. Bu, beklenen yüzde 0,6’dan oldukça fazlaydı. Almanya’da üretim yüzde 8 düştü ve diğer büyük sığır eti üreticisi ülke olan Fransa’da da yüzde 4 gibi önemli bir düşüş oldu. Ancak 2022’de İspanya’da üretim yüzde 2, İrlanda’da yüzde 4,5 arttı.

Emziren inekler geçen yıl üst üste üçüncü kez düştü. 2022’de 240.000 hayvanla bu eksi yüzde 2,3. Ancak süt ineği sayısındaki düşüş yüzde 0,6 ile beklenenin altında gerçekleşti. Ayrıca 1 ile 2 yaş arasında yüzde 2,2 daha az erkek hayvan olduğu için 2023’te büyükbaş hayvan kesimlerinde düşüş bekleniyordu.

2023’ün ilk çeyreğinde AB rakamlarına göre sığır eti üretimi yüzde 3,7 düşecek. Bunun başlıca nedeni İtalya’da çok daha az katliam yapılmasıdır. Özellikle Türkiye sınırının açılmasıyla canlı büyükbaş hayvan ihracatı yüzde 5 arttı. Sonuç olarak, pazar uzmanları şimdi bu yıl canlı ihracat da dahil olmak üzere sığır eti ve dana eti üretiminde toplam yüzde 1,8’lik bir düşüş bekliyor.

Yüksek fiyat seviyeleri ihracatı engelliyor

Düşen üretim, yüksek fiyat seviyesine neden oldu. Sonuç olarak, AB yüksek kaliteli ihracat pazarlarında daha fazla rekabet yaşamaktadır. Bu durumun yıl boyunca devam etmesi bekleniyor. Bu nedenle piyasa uzmanları, bu baharda yalnızca küçük bir düşüş veya istikrar beklerken üçüncü ülkelere yapılan ihracatta artık yüzde 5’lik bir düşüş bekliyor.

Domuz fiyat düzeyi de sığır eti ve dana eti tüketimini etkiler. Toplam tüketimin, geçen yıla göre yüzde 1,7 daha düşük olan kişi başına yaklaşık 10 kilogram olması bekleniyor. Düşük tüketim, daha az satın alma ve ev dışı tüketim için de diğer et türlerine geçişten kaynaklanmaktadır.

İlgili Haberler

YORUM YAP

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Advertisment -spot_imgspot_img

Popüler Haberler

Sponsorlu içerik

Son Yorumlar